Kanadai fiatalok találmánya mentheti meg a világ erdőit

Az éghajlatváltozás, az egyre gyakoribb erdőtüzek és az ipar miatt a világ őserdői kipusztulóban vannak. Egy kanadai startup csapat azonban megoldást fejlesztett ki a fák gyors újratelepítésére.

Miközben a világ nagy erdeit a mezőgazdaság térnyerése miatt folyamatosan irtják az elmúlt évben számos óriási erdőtűz pusztított Kaliforniától, az Amazonaszi őserdőkön át Ausztráliáig. Ez a probléma pedig mindannyiunkat érinti, hiszen a nagy kiterjedésű erdők a bolygó tüdőjeként működnek, mivel a szén-dioxid felszívását és tárolását elősegítik. Ez pedig alapvető védelmi vonalunk a globális felmelegedés ellen.

A Flash Forest nevű startup vállalkozás egy forradalmi új technológia bevezetését tervezi. Első lépésben drónok segítségével meghatározzák a legoptimálisabb ültetési helyeket a kipusztult földterületen, majd szintén drónok segítségével speciálisan kifejlesztett töltényszerű vetőmagokat lőnek a földbe. A töltények csírázott magokból, műtrágyából és az általuk szabadalmaztatott keverékből állnak. Ezután egy speciális drón lepermetezné a területet tápanyagokkal, elősegítve a palánták gyorsabb növekedését. A cég semmit sem bíz véletlenre, a növekedési folyamatot térképező drónokkal követnék nyomon, így láthatnák az erdő növekedésének előrehaladás és az esetleges tápanyagutánpótlás is megoldható.

A vállalkozás alapítója, Angelique Ahlstrom szerint a Flash Forest technológiája sok szempontból is előnyös. Míg hagyományos kézi ültetéssel jelenleg naponta legfeljebb 1500 lehet egységnyi területre ültetni, az új találmánnyal ez 10 000 – 20 000 ültetvényt jelent jelenleg, de a cég azt reméli, hogy pár év múlva képes lesz napi 100 000 növény plántálására. Ráadásul nem csak intenzívebb, hanem sokkal olcsóbb is a hagyományos ültetési technikáknál.

A fiatal feltalálók a Kickstarter közösségi finanszírozásában bízva indítják a projectet (itt akár Ön is támogathatja őket), és már most májusban elültetnek 40 000 fát a tűzvész pusztította torontói régióban, majd még idén 300 000 fát Hawaiiban. Terveik szerint 2028-ig egymilliárd fát lennének képesek ültetni világszerte. Minden esetben ügyelnek a biodiverzitásra és helyi magbankokkal együttműködve, őshonos fajtákat használva tervezik meg az erdő összetételét Az egymilliárd fás célt egyébként a Science  folyóiratban közzétett kutatás szerint határozták meg. Ugyanis egymilliárd új fa a szén-dioxid-kibocsátás kétharmadát – a légkörben lévő szén-dioxid mintegy 25% -át – eltávolíthatná.

A Flash Forest videoüzenete

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Betöltés

0

Comments

0 comments