A Johnson’s Amerikában kivonja a rákkeltő babahintőport, de nálunk tovább forgalmazzák

Úgy látszik Amerikán kívül nem volt túl nagy visszhangja az elmúlt évek egyik legnagyobb gyógyszeripari botrányának. A rákkeltőnek bizonyult babahintőport ugyanis csak a tengerentúlon vonják ki, azon kívül – így hazánkban is – a gyártó tovább forgalmazza azt.

Pár évvel ezelőtt a Johnson & Johnson szóvivői “abszurd összeesküvés elméletnek” jellemezték a céget ért vádakat, miszerint a 70-es évek óta rákkeltő anyagokat is használnak gyermekek számára fejlesztett termékeikben. Azóta erről a konteóról is bebizonyosodott, hogy mégsem a fantázia szüleménye. 2018-ban a Reuters és a New York Times oknyomozó újságírói megdönthetetlen bizonyítékokat mutattak be arról, hogy a cég igazgatói, a cég bányáinak vezetői, a cég kutatói, orvosai és ügyvédjei már 1971 óta tudtak a mérgező ásványt tartalmazó termékekről. A céget hosszas pereskedés után Missouri állam esküdtszéke mondta bűnösnek abban, hogy évtizedekig szándékosan titkolta, hogy azbeszt van a babahintő porokban. A óriásvállalatot rekordösszegű 4,1 milliárd dolláros büntetésre kötelezték, ami egyébként a cég éves bevételének kb 1%-a. (Nemhiába, a kapitalizmus csodálatos, a demokrácia és a jogállam pedig az emberekért van – teszem hozzá én.)

A vállalat életében azonban nem ez volt az első és az utolsó óriási botrány. Tavaly két rekordbüntetést is bezsebeltek. Az egyik esetében a cég bizonyos termékeiről bebizonyosodott, hogy ópiátfüggőséget okoznak, majd októberben újabb botrány született: 8 milliárd dollárt kellett fizetniük, mert a bíróság kimondta: elhallgatták a mellékhatásokat. A bíróság szívszorító indoklásában úgy fogalmazott, hogy “a J&J nem törődött a legsérülékenyebb gyerekek biztonságával (…) a cég letért a helyes útról.” Mindezt a J&J alaptalannak tartotta és fellebbeztek a döntés ellen. Megítélésükön az sem segített, hogy az utóbbi időben olyan gyógyszereket is piacra dobtak, amelyeket csak a leggazdagabbak engedhettek meg maguknak, a Glybera nevű vadiúj gyógyszerrel például egy kezelés 1.6 millió dollárért vált elérhetővé.

A cég május 19.-én jelentette be, hogy a botrány miatt leállítja a korábban veszélyesnek ítélt babahintőpor és másik 100 termék értékesítését, de csak az USA-ban és Kanadában. A világ minden táján tovább folytatják ezek forgalmazását. Így hazánkban is megvásárolható a népszerű Johnson’s Baby Babahintőpor is. A tipikus céges kommunikációban leírják, hogy azért döntöttek a leállítás mellett, mert a “téves információknak köszönhetően” a termékek fogyása jelentősen csökkent, illetve “a  Covid-19 világjárvány közepette a cég egyéb, magas keresletű termékeire szánják a priorítást”. Közlik ugyanakkor, hogy tavaly október óta különös gonddal tesztelik az összetevőket így az már tényleg nem tartalmaz azbesztet.

A gyógyszeripari mamutcég egyébként a koronavírus-járvány leküzdésében is vezető szerepet vállalt. Már most ősszel megkezdik a covid-19 vakcinák gyártását, amikkel terveik szerint 2021-ben egymilliárd embert lehetne beoltani. A projectbe a filantróp miliárdos Bill Gates alapítványa is beszállt.

A Johnson & Johnson máig a világ legnagyobb gyógyszeripari cége. Vezető státuszát úgy is megőrizte, hogy tavaly a botrányok hatására 10.7%-ot csökkent árbevétele. A cégről egyébként már régóta terjednek kétes összeesküvés-elméletek. Egyes konteók szerint a “Big Pharma” cégek szándékosan betegítik az embereket, míg a vadabb elméletek arról szólnak, hogy a ezek a gyógyszeripari megavállalatok összejátszva az élelmiszeripari-, pénzügyi- és tech óriásokkal egy globális összeesküvésen fáradoznak a világuralom megszerzéséért.

A J&J összeesküvése a tengerentúli popkultúra részévé vált. A Family Guy készítői így reflektáltak erre.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Betöltés

0

Comments

0 comments