Ijesztő robotkutya ellenőrzi az embereket Szingapúrban

A szingapúri robotkutya

A legek városának is nevezett Szingapúr ismét rászolgált nevére. Vélhetően az egyik legijesztőbb intézkedést vezették be az emberek “védelme” érdekében.

Az 5.5 millió lakosú ázsiai városállam vezetése a koronavírus járvány során vezette be a mesterséges inteligenciával programozott ijesztő robotot, melynek feladata ellenőrizni, hogy az emberek betartsák a járványügyi előírásokat. A robotkutyák a város népszerűbb parkjaiban járőröznek, kamerával és hangszóróval is fel vannak szerelve, így nem csak a rendőrségnek jelzik, ha a területen túl sok az ember, de a személyeknek is képesek barátságosan jelezni, amikor valaki nem tartja be a szociális távolságot, vagy nem hord maszkot. Már amennyire egy önjáró, embereket ellenőrző robot barátságos lehet…

A Twitteren május elején jelentek meg az első videók a robotról, melyek még ma is használatban vannak, annak ellenére, hogy a járvány már ott is lecsengőben van. A hírről beszámoltak a nagy hírcsatornák is, mint a BBC, vagy a Reuters. Azonban a félelmeket elaltató tudósítások mellett egyesek párhuzamot vontak a Black Mirror című sorozat egyik legsötétebb részével is. Az Emmy díjas sci-fi sorozat epizódjai külön történeteket mesélnek el, melyekben csupán az a közös, hogy a technológia által eltorzult jövőt mutatják be. A “Metalhead” című epizód egy disztópikus világban játszódik, ahol erre a robotra megszólalásig hasonlító gépek gyilkolják az embereket.

Robotkutyás jelenet a Black Mirror c. sorozatból

A bizarr gépet egyébként az Egyesült Államokbeli Boston Dynamics cég fejlesztette. Mivel az USA-ban és Európában még “sajnálatos módon” nincsenek engedélyezve közterületeken a cég eddig csak speciális feladatokra tudta értékesíteni a robotokat. A hírt látva úgy gondolom érdemes nyitott szemmel járnunk és megakadályozni, ha valamikor ilyen-olyan ürüggyel minket is robotokkal ellenőrizzenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Betöltés

0

Comments

0 comments