Óriási előrelépés: Magyarország betiltja az egyszer használatos műanyagokat

Hazánk nagyot lép előre a környezetvédelemért.

FRISS: A kormány 3 nap után visszavonta a cikkben leírt törvénytervezetet. Véleményünk itt>>>

Az Orbán Viktor által még februárban bejelentett Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretén belül 2021-től hazánk betiltja a felesleges egyszer használatos műanyagokat. Január 1.-től tilos forgalmazni a következő egyszer használatos műanyag termékeket:

  • műanyag evőeszközök;
  • műanyag tányérok;
  • melegen tartó, elviteles ételhordók;
  • italtárolók és poharak, illetve ezekhez használt kupakok és a fedelek;
  • szívószálak;
  • italkeverő pálcikák;
  • lufipálcák,
  • fültisztító pálcikák
  • és nejlonzacskók

A magyar szabályozás összhangban van azzal az EU-s irányelvvel, ami a tagállamok számára előírja, hogy 2025-ig 90 százalékkal csökkentsék ezeknek a műanyagoknak a felhasználását. A kivételesen pozitív uniós szabályozásra hazánk azonban még egy lapáttal rátett. Magyarországon ugyanis nem csupán a határidő előtt 4 évvel kezd a környezetvédelmi szabályozásba, hanem kiterjeszti azt a nejlonzacskók tiltására is. Miközben baloldali, “zöld” politikusok a környezetvédelem nevében szájhősködnek, a magyar kormány most többet tett, mint eddig bárki!

Aki úgy érzi, élete nehezebb lesz, jobb ha átgondolja, mi az ára az eldobható műanyagokkal járó kényelemnek! A műanyag ugyanis köztudottan nehezen bomlik le. Amíg a papírból készült csomagolás pár hónap alatt komposztálódik a különböző műanyagok lebomlási ideje 450-től akár 1 millió évig is tarthat! Az utcán kallódó, illetve a folyók vizeibe kerülő műanyagok pedig komoly terhelést jelentenek a környezetnek. Becslések szerint az óceánokat jelenleg 150 millió tonna műanyaghulladék mérgezi, és ez a mennyiség percenként (!) 15 tonnával gyarapszik. Ha nem változtatunk, harminc éven belül több műanyag lesz az óceánokban, mint amennyi hal. Ami pedig ebben igazán veszélyes az, hogy a hidrológiai körforgás során a vizekből az élelmiszerbe kerülő mikroműanyag már a mi szervezetünket fogja mérgezni.

Ezért is örömteli, hogy a Magyar kormány most óriási előrelépést tett a környezetvédelemért. Bízom benne, hogy az uniós előírásoknál erősebb szabályozás hosszútávon nem csak fennmarad, de fejlődni is fog. Erre ugyanis szükség lesz. Szakértők szerint ugyan a szigorítás a tengeri hulladék növekedésének ütemét 70 százalékkal csökkentheti, legalábbis az EU-ból érkező hulladék esetében. Ez azonban hosszútávon nem csak kevés, de én magával a kijelentéssel is vitába szállnék! Ugyanis a leginkább szennyező hulladékok problémája továbbra sincs megoldva. Csak hazánkban évente a 150 ezer tonnányi veszélyes hulladéknak számító eldobható pelenka kerül szemétbe. Majd ott vannak a földre dobott csikkek és rágógumik, ami nem csak környezetünket rondítja, de a vizeket és az állatvilágot mérgezi. (Ezt egyébként azért is lenne érdemes mielőbb szabályozni, mert hazákban sokan kultúrájukból adódóan dobják el a nyílt utcán.) Nem árt látnunk azt is, hogy a jelenleg betiltott műanyagok elsősorban a vendéglátásban kapnak szerepet. Ugyanezek az anyagokat az élelmiszeripar továbbra is használhatja. A szabályozás tehát nagyon jó, de fokozatosan újabb szigorítások kell, hogy kövessék, még az évtized során.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Betöltés

0

Comments

0 comments