Miközben a gazdaság visszaesik, a szupergazdagok lassan billiókban (!) mérik vagyonukat

A koronavírus okozta gazdasági válság a világ leggazdagabbjai számára még többet hozott a konyhára. Nemrégiben megírtuk, hogy sok bróker nyert a részvények árának soha nem látott ugrálásán. Az egyik legtöbbet szakító tőzsdei guru 840 milliárd forintnyit nyert mások bukásán pár hét alatt. Mindez azonban aprópénz az igazi nagypályások körében. A szupergazdagok közül páran ugyanis soha nem látott mértékben kezdik gyarapítani vagyonukat. Egy most elkészített lista szerint már látható, hogy ki lesz a világ első dollár billiomosa. Nem tévedés, ez 1012 azaz 1000 milliárd dollárt jelent, ami mai értéken számítva 327 000 milliárd forint! ( Érdekesség, hogy angolul ez a számot trillionnak, azaz trilliónak hívják.) A felfoghatatlan összeg Magyarország 6 éves teljes gazdasági termelésének (GDP) felel meg.

A járványügyi válság óta legnagyobbat az Amazon alapítója és vezérigazgatója, Jeff Bezos – a bolygó leggazdagabb embere – kaszálta. Az Amazon kereskedelmi óriás gyakorlatilag bármit házhoz szállít, ráadásul a bolti árak alatt. Kíméletlen üzletpolitikájával az elmúlt években térdre kényszerítette már nem csak a kisebb kereskedőket, de az USA-ban teljes kereskedő láncokat is. A járvány most jól jött az Amazon egyszemélyes urának, mivel március óta 50%-al növekedtek a cég részvényeinek ára.

Furcsa jelenség, hogy hazánkban a globalista média által manipulált tömegek Mészáros Lőrinc vagyongyarapodásán hőzöngenek, azonban a világ szupergazdagjainak elképzelhetetlen hatalmat jelentő vagyona cseppet sem zavarja őket. Pedig itt is vannak érdekességek! Csak az elmúlt évben Jeff Bezos vagyona több mint 28 milliárd dollárral gyarapodott. ( Összehasonlításként Mészáros Lőrinc teljes vagyona alig több, mint 1 milliárd dollár. ) Mivel a most kibontakozó gazdasági válság közepette az átlagos emberek és az ultragazdagok közötti vagyonkülönbség drasztikusan nőni látszik, nekünk magyaroknak fontos lenne, hogy a hazai vagyon itt legyen tartva.

De térjünk vissza a billiomosokhoz! A Comparisun üzleti előrejelző ügynökség szerint a világon elsőként Bezos vagyona fogja átlépni az 1000 milliárd dollárt, amire várhatóan 2026-ig sor kerül. A cég azt is megjósolta, hogy a következő években mikor és kik fog a billiósok klubjába lépni. Adataik szerint a legfiatalabb dollárbilliomos Mark Zuckerberg lesz. A közösségi média óriás és az egyre inkább az egyoldalú cenzúrájáról ismert Facebook tulajdonosa mindössze 51 évesen fogja birtokolni az elképzelhetetlen hatalmat jelentő vagyont. A listán az utóbbi időben furcsa dolgokkal megvádolt Bill Gates nincs rajta, mivel vagyonának jelentős részét jótékonysági alapítványok számra adományozta.

Ekkor érik el a szupergazdagok a billiós vagyont. / Compraisun

Felmerül a kérdés: Veszélyt jelenthet ha egy-egy személy teljes országoknál is nagyobb vagyonnal rendelkezik? A végtelen vagyoni különbség egy szintem már nem eredményezheti egy új királyi réteg létrejöttét és a kapitalizmus jelen formájában már csak egy monopoly játék, melynek a végén minden egy kézben összpontosul? És ha igen, hogyan tudjuk megvédeni a jövő emberiségét?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Betöltés

0

Comments

0 comments