BETEG VILÁG: Az egyik legnagyobb Facebook csoportban közel 2 millió ember képzeli magát hangyának!

A társadalmi idiotizmus fénykorában az emberek jobb híján hangyának tetetik magukat?

Kevesebb, mint egy év alatt 1.85 milió ember csatlakozott be A Facebook egyik legszürreálisabb csoportjába, melynek neve “A group where we all pretend to be ants in an ant colony” azaz, ahol mind hangyának tetetjük magunkat. A csoportot tavaly június végén hozta létre az amerikai egyetemista, Tyrese Childs, azonban egészen márciusig “csupán” százezer tagot számlált, mígnem idén májusban a tagok számra hirtelen elérte az 1.8 millió főt. Vélhetően a koronavírus járvány miatt otthon unatkozó amerikaiak miatt nőtt ekkorát.

A hangyások egy kissé bizarr szerepjátékot játszva, magukat egy hangya kolónia tagjainak (katonáinak) képzelik és rendszeresen posztolnak fotókat különféle hangyákra jellemző szituációkról, mint pl. az ételek, vagy levelek cipelése. A kommunikációt is ennek megfelelően alakították, olyan tőszavakkal, mint az “ás”, “emel”, vagy “harap” fejezik ki hogy éppen milyen hasznos szolgálatot tesznek a királynő számára.

A csoport egyébként privátra van állítva és az új tagoknak komoly ellenőrzésen kell átesniük, ha a hangyás társaság tagjaivá szeretnének válni. Elsőként pozitívan kell válaszolniuk egy előzetes kérdésekre, mint pl. “Láttad e már a Egy bogár étele című mesét?”, majd a több mint 50 adminisztrátor egyikének engedélye szükséges. A felvételt nyert tagoknak ezután tartózkodnia kell az emberi témák posztolásától.

A szürreális online közösséget alapító férfi egyébként semmi kivetnivalót nem talál abban, ha ennyi ember azzal üti el az időt, hogy hangyának teteti magát. Szerinte jót tesz ha az emberek kiszakadhatnak a valóságból és ha már úgyis a közösségi oldalakon görgetnek akkor egy olyan helyen teszik, ami tényleg teljesen másról szól, mint a valóság.

Meghökkentő, de a furcsa Facebook csoport, nem csupán a leggyorsabb ütemben nőtt közösség, de az egyik legnagyobb is a Facebookon, ám koránt sem az egyetlen aminek semmi értelme. Ha megnézzük a legnagyobb Facebook oldalak listáját kiderül, hogy a tömegek szinte csak teljesen értelmetlen, haszontalan csoportokba tömörülnek.

A furcsa tendencia oka leginkább valószínűleg a nyugati társadalmak fiatal felnőttjein egyre inkább eluralkodó társadalmi idiotizmusban keresendő. A több generációnyi jólétbe felnőtt, valós szükséget soha nem szenvedő nagyvárosi emberek hajlamosak távol esni az élet és az értelem valós céljától, így önkifejezésükre egyre infantilisabb módot választanak. Természetesen egy ilyen csoport tagjai sem képzelik azt, hogy valójában hangyák lennének, csupán képtelenek a felnőtté válásra, nem látják értelmét valós ügyekkel foglalkozni, így felfogásuk az idiotizmus irányába tolódik el. (A 630 szerkesztője ezt nevezi társadalmi idiotizmusnak) Mindehhez hozzáadódik a liberális politika lélekölő hatása és az is, hogy szociális média gyakorlatilag harcot folytat a valós hírek terjedése és a liberális világképbe nem illő társadalmi problémák elleni összefogásra, így az ezekre alapuló csoportokat rendszeresen törlik.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Betöltés

0

Comments

0 comments