JÓ HÍR! Európában kezd visszaszorulni a vírus

Úgy tűnik Európa fellélegezhet. A járvány erőteljesen szorul vissza.

Márciusban és április elején még nagyban tombolt Európában a koronavírus járvány azonban az új statisztikák szerint azóta jelentősen javult a helyzet. Mára a legtöbb EU-s országban a járványgörbe ellaposodott, vagy lejtős irányba kezd fordulni. Ha megnézzük a worldometer hivatalos statisztikáit az április 29.-i adatok alapján láthatjuk, hogy a legtöbb új fertőzöttet USA, Brazilia és Oroszország területén regisztrálták. A top 10 országban már csak három van az EU területén. Spanyolország negyedik helyen, míg a listát vezető Olaszország szerencsére a nyolcadik helyre esett vissza. A tizedik helyen Németország 1627 új fertőzöttel áll.

A listát tovább elemezve láthatjuk, hogy a 20 jelenleg legveszélyeztetettebb országból összesen 4 EU-s tagállam van. A fentiteken túl Svédország 681 fertőzöttel a 18. helyen van. Hazán ilyen ragsorolás alapján a tegnapi 78 új esettel a 70. helyen áll. Bár nálunk még nem olyan látványos a csökkenés mint több EU-s országban a járványgörbe láthatóan laposodik.

Hazánkban az utolsó adatok alapján 2775 esetet regisztráltak, ebből 581 már meggyógyult és sajnos 312-en életüket vesztették. A magas halálozási arány mögött az állhat, hogy több idősotthonba bejutott a vírus.

Habár az adatok javulást mutatnak nagyon fontos tudunk, hogy a vírus továbbra is bárhol jelen lehet. A járvány még koránt sem ért véget és valószínűsítik egy második hullám érkezését az év második felében. Ezért az óvintézkedések betartása azután is kiemelten fontos, hogy hazákban május 3.-tól fokozatosan megkezdik a korlátozó intézkedések kivezetését.