VIDEÓ – Újra kitört a világ legpusztítóbb vulkánja

A Krakatau az indonéz szigetvilág egyik vulkánikus szigete. A máig aktív vulkán 1883.-ban robbant fel, ezzel előidézte az emberiség egyik legszörnyűbb természeti katasztrófáját.

A Kratakau (egyes említésekben Krakatoa) vulkánnak eddig két kitörése is óriási pusztítást végzett a modernkori történelem során. 1883 nyarán a Hirosimára ledobott atombomba erejének több ezerszeresével robbant fel, elpusztítva a sziget nagy részét. Az utolsó robbanás, mely becslések szerint 200 megatonna TNT erejével ért fel, és négyszer nagyobb volt annál a detonációnál, amit a legpusztítóbb ember által készített robbanószerkezet, a Cár-bomba váltott ki. Minden valószínűség szerint ez volt a legerősebb hanghullám, ami az emberiség történelmében valaha keletkezett: a Krakatau pusztulását az ausztráliai Perthben és a kelet-afrikai partoknál található Mauritius közelében is hallani lehetett. A robbanás során keletkező sokkhullám három és félszer kerülte meg a bolygót (!), a térségben kialakuló 35 méter magas szökőár pedig több száz szigetet tarolt le, súlyos károkat okozott az Indiai-óceán afrikai partvidékén, és még a La Manche-csatornában is éreztette erejét.

Habár az 1883-as robbanás magát a szigetet is elpusztította a vulkán továbbra is aktív maradt és 1927-ben az további kitörések hatására újra kiemelkedett a Jáva és Szumátra között húzódó Szunda-szorosból. Így alakult ki a mai vulkánikus sziget, az Anak Krakatau. Ezt egyébként a vulkanológia egyik legfontosabb történései között tartják számon.

Az Anak Krakatau 2018-ban is pusztított. Ekkor az évszázad eddigi legpusztítóbb kitörését produkálta, mivel a kitörést követően 5 méter magas szökőárhullámok értek partot Szumátra és Jáva szigetén, amelyek több mint 430 embert megölték és 14 ezret megsebesítettek.

A mostani robbanás az előzőekhez képest szerencsére kisebb, azonban így is 14 méteres hamufelhővel, villámokkal és látványos lávafolyammal járt. Az vulkáni intenzitás erősödése miatt az indonéz földtani intézet máig érvényben lévő riasztást adott ki.

A vulkán mostani kitörését video is rögzítette. Megtekintheti itt: