Egy hét alatt 3.3 millió új munkanélküli Amerikában. Összeomlott a munkaerőpiac!

Brutális adatok érkeztek ma 13:30-kor az amerikai tőzsdék nyitásával: Egyetlen hét alatt közel 3,3 millió ember folyamodott munkanélküli segélyért az USA-ban – tudósított elsőként a Portofolio. A koronavírus járvány miatt az elemzők sejtették, hogy a csütörtökön kézzé tett adatok rosszak lesznek, de a pesszimisták is 1 millió új munkanélkülire számítottak. Vagyis a koronavírus munkaerőpiaci hatása máris jóval erősebb a vártnál.

Az Egyesült Államok történelmében egy hét alatt sosem került még utcára ennyi ember. Mivel a koronavírus járvány egyre inkább az USA-ba kezd húzódni a gazdasági pánok úgy látszik a munkaadók jelentős részén eluralkodott. A bejelentés hírére ismét esni kezdett a piac és minden nagyobb részvény.

Hogy érzékeltessük a hír nagyságát íme pár tény: USA 320 millió lakosából egyébként 2019-ben 156 milliónak volt bejelentett állása, ebből a teljes munkaidőben bejelentettek száma 126.5 millió volt. Ugyanez az adat egy héttel korábban 282 ezer volt, azonban a járvány már ekkor is jelen volt az államokban. Magyarországon ugyanekkora visszaesést azt jelentene, ha egy hét alatt 95 ezer ember vesztené el az állását.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Betöltés

0

Comments

0 comments